Kültürümüzde türk kahvesinin büyük bir yeri var. Küçükten büyüğe herkes sevmektedir. Türk kahvesini; kimileri sade tercih ederken, kimileri orta veya şekerli tercih etmektedir. Tiryakilerinin vazgeçemediği bu lezzet damla sakızlı, menengiç, dibek gibi lezzetlerle ayrışır. Fakat ortak aranan özellik her zaman köpüklü olmasıdır. Bol köpüklü türk kahvesi hem göze hem de kalbe hitap etmektedir. Özellikle de sohbet anındayken, neşemizi yerine getirir. Çünkü keyifli sohbetlere eşlik eden en güzel lezzet türk kahvesidir. Peki “Kahve nasıl pişirilir?” Birçok kişi arama motorlarına “köpüklü türk kahvesi nasıl yapılır, cezvede kahve nasıl yapılır turk kahvesi nasil yapilir, türk kahvesi yapımı” yazarak köpüklü türk kahvesi yaptıracak tarifleri arar. Fakat çoğu tariften istediği köpüğü elde edemez. Biz size bol köpüklü türk kahvesi yapımı nın püf noktalarını paylaşacağız. Harika bol köpüklü kahveler istiyorsanız muhakkak deneyin.
Türk Kahvesi İçin Gerekli Malzemeler
- Türk Kahvesi
- Su
- Fincan
- Kaşık
- Şeker
- Cezve
Türk Kahvesi Nasıl Pişirilir?
Köpüklü kahve istiyorsanız adımları aynen uygulamalısınız. Hadi cezve kahve yapımına başlayalım! Öncelikle cezveye kahve eklemelisiniz. Her fincan için 2 çay kaşığı kahve eklemelisiniz. Fincan takımınız büyük ise 2 çay kaşığı kahveyi tepeleme şeklinde dökün. Burada kahvenin tazeliği çok önemli. Eğer kahveniz taze çekilmiş değil ise köpüğünüz az olacaktır.
Kahveden sonra şeker eklemelisiniz. Tabii şekerli içiyorsanız. Şekerli türk kahvesi için 2 küp şeker, orta türk kahvesi için 1 küp şeker atmalısınız. Şekeri de ilave ettikten sonra içme suyu eklemelisiniz. Kaç fincan yapacaksanız o kadar eklemelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise suyun soğuk olması ve içme suyu olması. Çeşme suyundan, su almamalısınız.
Geldik en önemli püf noktaya. Cezveye tüm malzemeleri ekledikten sonra direkt ocağa koymamalısınız. Tüm malzemeler eklendikten sonra güzelce karıştırılmalıdır. Çünkü kaynayana kadar birdaha karıştırmayacaksınız.
Karışımı homojen şekilde dağıldıysa artık ocağa koyabilirsiniz. Ocakta kısık ateşte yavaş yavaş kaynamalıdır. Bu süreçte tekrar karıştırma yapmamalısınız. Daha sonra üst tabakada kabaran kahve köpüğünü fincanlara sırayla paylaştırmalısınız. Köpük alma anını kaçırmamalısınız. Kaçırırsanız kahveniz az köpüklü olur. Bu arada ilk kahve köpüğünü, kahve kaynamadan almalısınız.
Köpüğünü aldığınız kahveyi tekrar ocağa koymalısınız. Bir taşım kaynayınca ocağı kapatıp fincanlara dökmelisiniz. Burada dikkat etmeniz husus ise cezvedeki kahveyi eşit oranda dökecek olmanızdır. Yani kahveyi hemen tek fincana dökmemelisiniz. Yoksa diğer fincanlara köpük kalmaz. Bütün fincanlara yarım yarım dökerek köpüğü eşit dağıtmalısınız.
Elektrikli Cezvede Kahve Nasıl Yapılır?
Elektrikli cezvede kahve yapımı yukarıda verdiğimiz tarif ile aynıdır. Sadece burada dikkat etmeniz gereken nokta kahve biraz kaynamaya başlayınca makinenin kapatma tuşuna basmak. Yoksa taşarak elinizi yakabilir.
Aynı Cezve İçerisinde Hem Sade Kahve Hemde Şekerli Kahve Nasıl Yapılır?
Elektrikli kahve cezvesi ile kahve yaptığınızı varsayalım. Misafirlerinizden bazıları sade türk kahvesi bazıları ise şekerli türk kahvesi istedi. Bu durumda ise anlattığımız tarifi uygulayacaksınız. Fakat şekeri eklemeden. Yani tarife, şekeri eklemeden yapacaksınız. Kaynayınca tüm fincanlara köpükleri alacaksınız. Sonrasında tekrar ocağa koyup kaynatacaksınız. Kaynayınca sade türk kahvesi isteyen misafirlerin fincanları dolduracaksınız. Daha sonrasında şekerli türk kahvesi isteyen misafirlerin, şekerlerini ekleyeceksiniz ve bir taşım daha kaynatıp fincanlara dökeceksiniz. İşte bol köpüklü, leziz mi leziz türk kahveniz hazır.
Afiyet olsun.